In verband met de feestdagen zijn wij gesloten tot 5 januari. Wij wensen u warme feestdagen toe!
Bezoek onze outlet Tips & Nieuws Vaak gestelde vragen Onderhoud
Klanten geven ons een 9.2! lees alle beoordelingen
DEZE MAAND!
ALLES 10% KORTING

Het effect van je pelletkachel op luchtvochtigheid

Een pelletkachel kan behalve een gezellige warmtebron ook effect hebben op de luchtvochtigheid in huis, en dat kan verrassend positief uitpakken! Zeker in de koudere maanden kan het slim zijn om te weten hoe de vochtigheid van buiten invloed heeft op je kachel én hoe het apparaat het binnenklimaat beïnvloedt.

Wat doet buitenluchtvochtigheid met de prestaties van je kachel?

Buitenlucht die vochtig is, bijvoorbeeld op regenachtige dagen, kan subtiel invloed hebben op de werking van je pelletkachel. Omdat de kachel lucht van buiten aanzuigt voor de verbranding, kan de vochtigheid in de buitenlucht invloed hebben op de verbrandingstemperatuur. Vochtige lucht bevat namelijk meer waterdamp, en voordat deze effectief kan bijdragen aan het verbrandingsproces, moet die damp eerst verdampen. Hierdoor kan de verbranding nét wat minder efficiënt zijn, maar dit verschil is meestal klein en nauwelijks merkbaar in je dagelijkse gebruik. Moderne pelletkachels zijn vaak goed ontworpen om hiermee om te gaan.

Een droger huis dankzij de pelletkachel?

Pelletkachels kunnen indirect helpen om de luchtvochtigheid in huis te verlagen, wat vooral fijn is als je woning gevoelig is voor condensatie en vochtige ramen. Bij de verbranding van pellets komt droge warmte vrij, die helpt om vochtige lucht in je woning op te nemen en deze via ventilatie af te voeren. Bovendien werkt een pelletkachel met ventilatoren die lucht door de ruimte verspreiden, wat bijdraagt aan een gelijkmatiger, droger klimaat. Door regelmatig te stoken, kun je dus de luchtvochtigheid laten dalen, vooral als je naast het gebruik van de kachel ook zorgt voor een goede ventilatie.

Hoe merk je dat de lucht te droog is?

Te droge lucht laat zich vaak snel voelen. Je merkt het aan je eigen comfort, zoals droge lippen, droge huid, of zelfs meer statische elektriciteit in kleding. Daarnaast kan een hygrometer uitkomst bieden. Ideaal ligt de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60%. Schiet deze onder de 40%, dan kan het tijd zijn om maatregelen te nemen.  Een luchtbevochtiger hierbij uitkomst bieden: deze apparaten voegen vocht toe aan de lucht en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van kleine verdampers voor een enkele kamer tot krachtigere bevochtigers voor grotere ruimtes.

Daarnaast kan het plaatsen van planten helpen om de luchtvochtigheid natuurlijk te verhogen. Planten zoals de varen, goudpalm of lepelplant geven van nature vocht af aan de lucht. Ook ventilatie tijdens vochtig weer kan nuttig zijn. Door te ventileren op dagen met hogere luchtvochtigheid buiten, kun je niet alleen de luchtcirculatie verbeteren, maar ook de binnenlucht iets bevochtigen. Tot slot is er nog een snelle, eenvoudige oplossing: natte handdoeken of wasgoed in de kamer hangen. 

Lees ook de lovende beoordelingen

10+ jaar in het vak
1500+ kachels geplaatst
200+ kachels op stock
9.2/10 beoordeeld