Beste klant, in verband met de feestdagen zijn wij gesloten van 25 december tot en met 3 januari. Wij wensen u warme feestdagen toe!
Tips & Nieuws Vaak gestelde vragen Onderhoud
Klanten geven ons een 9.2! lees alle beoordelingen

Vaak gestelde vragen

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een type verwarmingsapparaat dat werkt door de verbranding van houtpellets. Pelletkachels zijn efficiënt, milieuvriendelijk en een populaire vervanging voor traditionele verwarmingsmethoden zoals gas- of oliegestookte verwarmingssystemen. Pelletkachels zijn ontworpen om pellets in te laden, deze te verbranden en de warmte die hieruit ontstaat af te geven aan de ruimte. De meeste pelletkachels hebben een ingebouwde ventilator en een elektronische regeling die ervoor zorgt dat een constante temperatuur wordt gehandhaafd. Daarnaast beschikken de meeste moderne pelletkachels over handige mogelijkheden zoals het bedienen via een afstandsbediening of app, het kunnen instellen van tijdsschema's en de mogelijkheid om gebruik te maken van eco-instellingen om het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Pelletkachels zijn efficiënt en geven een aangename warmte af, waardoor de energiekosten gereduceerd worden. Met de huidige gasprijzen kunt u tot wel 50% op uw verwarmingskosten besparen! Pellets zijn gemakkelijk beschikbaar en milieuvriendelijk omdat ze gemaakt worden uit restproducten van de houtindustrie. Doordat pelletkachels een hoog rendement hebben stoten zij ook veel minder CO2-emissies uit in vergelijking met andere verwarmingsmethoden. Daarnaast zijn pelletkachels eenvoudig in gebruik, verspreiden ze een aangename en sfeervolle warmte en zijn ze uitermate veilig.

Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel?

Het belangrijkste verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel is de brandstof die wordt gebruikt. Een houtkachel wordt gestookt met houtblokken terwijl een pelletkachel, zoals de naam al zegt, pellets verbrandt. Pelletkachels hebben in verhouding met houtkachels een lagere CO2 emissie, zijn gemakkelijker in gebruik, vragen minder onderhoud en verbranden veel efficiënter. Door het hoger rendement van pelletkachels en de lagere prijs van pellets ten opzichte van houtblokken zijn pelletkachels in de meeste gevallen goedkoper in gebruik.

Kan ik een pelletkachel installeren zonder professionele hulp?

Het is mogelijk om een pelletkachel zelf te installeren, maar dit is niet iets wat wij snel aanraden. De installatie vraagt namelijk specifieke vaardigheden en kennis van de technische aspecten van de kachel. Een verkeerd geïnstalleerde pelletkachel brengt tal van risico's met zich mee. Op nummer één staat uiteraard het risico op brand en rooklekkages. Maar wat wij veel vaker zien is dat de kachels een veel lager rendement behalen doordat zij niet goed zijn geïnstalleerd. Hierdoor moet onnodig veel gestookt worden, met hogere energiekosten als gevolg. Een ander risico dat zich vaak voordoet is dat de rookgasafvoer niet goed is aangesloten of dat het ventilatiesysteem niet optimaal werkt. Dit kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit en is het ergste geval zelfs leiden tot overtredingen. Bij Eco Fire geniet u altijd van gratis plaatsing en het laten inregelen van de meest optimale instellingen. Daarnaast komt u door het laten plaatsen van een pelletkachel in aanmerking voor het verlaagde btw tarief van 6% ipv het normale btw tarief van 21% bij zelfplaatsing. Wilt u meer weten over het laten installeren van een pelletkachel door ons? Neem dan contact met ons op!

Wat zijn de kosten voor het laten plaatsen van een pelletkachel?

Kiest u voor een pelletkachel bij Eco Fire dan zijn de arbeidskosten altijd gratis! Als er geen extra materialen nodig zijn om de pelletkachel op de gewenste plek te plaatsen betaald u dus helemaal niks voor onze service. Moet de pelletkachel op een nieuwe plek worden geplaatst? Dan is het nodig om een gat te maken voor de rookgasafvoer en deze vervolgens vakkundig te plaatsen. De materiaalkosten worden met het verlaagde btw tarief van 6% btw in rekening gebracht. Als u een offerte bij ons aanvraagt voor de aanschaf van een pelletkachel krijgt u altijd een inschatting van de te verwachten kosten.

Wat is het belastingtarief op pelletkachels?

Het laten plaatsen van een pelletkachel door een professioneel bedrijf valt volgens de laatste regels vaak onder de noemer renovatie. Om deze reden worden arbeidsuren en materiaal met slechts 6% btw belast. Doordat wij bij Eco Fire al onze pelletkachels gratis plaatsen bent u dus extra voordelig uit! U betaalt namelijk geen arbeidskosten en alle materiaalkosten, waaronder de pelletkachel zelf, worden slechts met 6% btw belast. Als u besluit de pelletkachel zelf te installeren, dan betaald u het normale btw tarief van 21%. Wilt u weten of u aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw tarief? Neem dan contact met ons op zodat wij u goed kunnen informeren voordat u een aanschaf maakt.

Hoe moet een pelletkachel onderhouden worden?

Het goed onderhouden van een pelletkachel is van groot belang om te garanderen dat de kachel veilig en efficiënt functioneert. Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw pelletkachel in goede staat blijft. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig de kachel schoon te maken. Dit omvat onder andere het schoonmaken van het ruitje, het legen van de aslade en branderbakje en het uitzuigen van as. Dit zal ervoor zorgen dat de verbranding optimaal blijft functioneren en de kachel efficiënt kan werken. Het is altijd belangrijk om u kachel periodiek te controleren op problemen en defecten. Als u merkt dat uw kachel meer geluid maakt dan normaal, een andere vlam laat zien of u het idee heeft dat er minder efficiënt wordt verbrandt kunt u het beste contact opnemen. Zo vergroot u de levensduur van uw kachel en waarborgt u de veiligheid. Tot slot is het belangrijk om eenmaal per jaar, of na iedere 1200 branduren, een onderhoudsbeurt door een professioneel bedrijf te laten uitvoeren. De pelletkachel wordt dan volledig gedemonteerd. Alle onderdelen worden gecontroleerd en schoongemaakt zodat u weer een jaar veilig en comfortabel gebruik kunt maken van uw kachel.

Wordt de buitenkant van een pelletkachel heet tijdens het branden?

Het is normaal dat een pelletkachel aan de buitenkant warm aanvoelt tijdens het branden. Echter, de kachel zelf zou normaal gesproken nooit zo heet zijn dat hij niet aangeraakt kan worden. Dit maakt een pelletkachel een veiliger alternatief op een houtkachel. Zeker als u huisdieren of kleine kinderen heeft kan dit voordeel zwaar meewegen in de beslissing. Als uw kachel te heet is om aan te raken kan dit duiden op een probleem met de instellingen van de kachel zijn of een technisch probleem. Het is in deze gevallen aan te raden om contact op te nemen voor onderhoud of reparatie.

Hoe veel pellets verbruikt een pelletkachel per uur?

Het verbruik van een pelletkachel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de kachel, het rendement, de instellingen, de grootte van de te verwarmen ruimte, de isolatiewaarde van de woning en natuurlijk de gewenste doeltemperatuur. Een gemiddelde pelletkachel gebruikt tussen de 0,6 en 2 kilo pellets per uur. Met een verbruik van 1,3 kilo per uur een een prijs van 0,90 cent per kilo houtpellets betaal je ongeveer 1,20 euro per uur. Het is echter belangrijk te onthouden dat een goed geïnstalleerde pelletkachel niet vaak op maximale capaciteit hoeft te branden. Als de doeltemperatuur eenmaal is bereikt wordt de pelletkachel automatisch afgesteld naar een lager verbruik of wordt een eco-modus in gebruik genomen. Dit helpt aanzienlijk in het brandstofverbruik.

Kan een pelletkachel veilig branden als niemand thuis is?

Als uw pelletkachel beschikt over een automatische uitschakeling is het veilig om uw kachel te laten branden als u niet thuis bent. Een automatische uitschakeling is een belangrijk veiligheidselement dat ervoor zorgt dat de kachel wordt uitgeschakeld wanneer problemen worden gedetecteerd of als de temperatuur boven een veilige werktemperatuur komt. De meeste moderne pelletkachels beschikken over dit systeem. Het gebruik maken van de functie om de kachel alvast te verwarmen voor u thuis komt kunt u dus met een gerust hart gebruiken. Vergeet echter niet om de kachel goed te onderhouden en het jaarlijks onderhoud door een specialist te laten uitvoeren.

Wij hebben onderstaand mailadres genoteerd. Mocht dit onjuist zijn dan vragen wij u vriendelijk het formulier nog eens in te vullen.

10+ jaar in het vak
1350+ kachels geplaatst
200+ kachels op stock
9.2/10 beoordeeld