Beste klant, in verband met de feestdagen zijn wij gesloten van 25 december tot en met 3 januari. Wij wensen u warme feestdagen toe!
Bezoek onze outlet Tips & Nieuws Vaak gestelde vragen Onderhoud
Klanten geven ons een 9.2! lees alle beoordelingen
DEZE MAAND!
ALLES 10% KORTING

De stilste keuze: pelletkachel geluid onder controle

Pelletkachels hebben een indrukwekkende reputatie opgebouwd vanwege hun vermogen om op een duurzame en milieuvriendelijke manier warmte te leveren. Ze gebruiken samengeperste houtpellets als brandstof, wat een hernieuwbare bron is die weinig uitstoot genereert in vergelijking met traditionele brandstoffen. Bovendien bieden ze een ongeëvenaarde warmtebron die zowel efficiënt als kosteneffectief is. Het is geen wonder dat steeds meer huiseigenaren zich tot deze warmtebron wenden om hun leefruimtes te verwarmen.

Maar hier is het addertje onder het gras: pelletkachels zijn, ondanks al hun voordelen, niet de stilste optie om een huis te verwarmen. Het zachte gezoem van de ventilator, het knisperen van de pellets en het incidentele knetteren van de verbranding zijn geluiden die je niet hebt met een centrale verwarming. Als je je afvraagt hoe je kunt genieten van de warmte van een pelletkachel zonder het ongewenste geluid, ben je niet alleen.

Het geluid van pelletkachels

Een van de meest opvallende geluiden die je zult ervaren bij het gebruik van een pelletkachel is het gezoem van de ingebouwde ventilator. Dit geluid, vergelijkbaar met het zachte ruisen van een ventilator, wordt meestal gemeten op ongeveer 40 tot 45 decibel (dB), wat overeenkomt met een rustig gesprek tussen vrienden.

Daarnaast is er het kenmerkende geluid van de pellets die in de brander vallen, een knisperend geluid dat doorgaans varieert tussen de 35 en 40 dB, vergelijkbaar met het zachte ritselen van bladeren. Tot slot kan er tijdens de verbranding van de pellets er een licht knetterend geluid ontstaan. Dit geluid ligt meestal tussen de 40 en 50 dB ligt en is vergelijkbaar met rustig achtergrondgeluid in een bibliotheek.

Stilte is goud: geluidsvermindering

Hoewel deze geluiden voor sommigen de charme van een pelletkachel versterken, kunnen anderen ze als storend ervaren. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het geluidsniveau van je pelletkachel te verminderen en meer stilte in huis te brengen.

1. Kies voor kwaliteit: Als je overweegt een pelletkachel aan te schaffen, onderzoek dan gerenommeerde merken. Deze fabrikanten hebben vaak stillere modellen in hun assortiment. Het kiezen van een kwaliteitsmerk kan het begin zijn van een stillere verwarmingservaring. Een merk dat wij veel verkopen aan mensen die stilte erg belangrijk vinden is Thermorossi.

2. Plaatsing en onderhoud: De locatie en de staat van je pelletkachel zijn van invloed op het geluidsniveau. Zorg voor een stevige, vlakke ondergrond waarop je de kachel plaatst. Dit minimaliseert trillingen die kunnen leiden tot ongewenst geluid. Bovendien is regelmatig onderhoud essentieel. Verwijder as en vuil om ervoor te zorgen dat je kachel soepel blijft draaien zonder onnodige bijgeluiden. Een goed onderhouden pelletkachel is een stille pelletkachel.

3. Geluiddemping: Overweeg geluidsisolatie in de kamer waarin de pelletkachel staat. Dit kan helpen om het geluidsniveau aanzienlijk te verminderen en een oase van stilte te creëren, waar je kunt ontspannen en genieten van de warmte zonder afleiding.

4. Ontdek inbouw modellen: Het goede nieuws is dat inbouw pelletkachels over het algemeen stiller zijn. Dit komt door de speciale constructie en geluiddempende materialen die in het ontwerp zijn verwerkt. Het gezoem van de ventilator is zachter, en het knisperen van de pellets is vaak minder hoorbaar. Dus, als je op zoek bent naar een stillere optie zonder in te boeten aan verwarmingskracht, kan een deze inbouw pelletkachel van Edilkamin precies zijn wat je nodig hebt.

5. Premium pellets: Goedkope, lage kwaliteit pellets bevatten vaak meer onzuiverheden, zoals zand en stof, die kunnen leiden tot een onregelmatige verbranding en meer geluid. Investeer daarom in premium pellets om niet alleen je verwarmingsefficiëntie te verbeteren, maar ook om het rustige knetteren te behouden zonder vervelende bijgeluiden.

6. Schoon rookkanaal: Een ander essentieel onderdeel van een stille pelletkachel is een schoon en goed onderhouden rookkanaal. Een verstopt of vuil rookkanaal kan leiden tot verminderde efficiëntie en ongewenste geluiden. Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van roet en as, kan het geluidsniveau van je pelletkachel aanzienlijk verminderen. Plan daarom tijdig een onderhoudsbeurt!

Geniet van je pelletkachel

Pelletkachels bieden de ideale mix van warmte en gezelligheid, maar het geluidsniveau kan een factor zijn om rekening mee te houden. Of je nu al geniet van een pelletkachel of erover denkt er een aan te schaffen, met deze tips kun je het geluid verminderen en genieten van een vreedzamere en stillere verwarmingservaring in huis.

Ervaar je toch dat je bestaande pelletkachel te veel lawaai maakt? Bekijk dan eens onze nieuwste modellen. Fabrikanten werken namelijk voortdurend aan het verminderen van het geluidsniveau. De innovatieve ontwerpen en geluiddempende materialen zorgen niet alleen voor verbeterde verwarmingsefficiëntie, maar ook een stillere werking. Wij informeren je graag in onze toonzaal!

10+ jaar in het vak
1500+ kachels geplaatst
200+ kachels op stock
9.2/10 beoordeeld