Beste klant, in verband met de feestdagen zijn wij gesloten van 25 december tot en met 3 januari. Wij wensen u warme feestdagen toe!
Tips & Nieuws Vaak gestelde vragen Onderhoud
Klanten geven ons een 9.2! lees alle beoordelingen
DEZE MAAND!
ALLES 10% KORTING

Het stookadvies van de Vlaamse overheid: warm én verantwoord stoken

Niets is zo gezellig als een knisperend haardvuur tijdens koude winteravonden. Maar wist je dat houtkachels en open haarden zorgen voor luchtvervuiling en gezondheidsproblemen? Gelukkig heeft de Vlaamse overheid een stookadvies opgesteld om verantwoord te stoken. In deze blog lees je hoe je jouw huis op een warme en verantwoorde manier kan verwarmen.

Direct de actuele fijnstofconcentraties zien in jouw omgeving? Klik dan hier. Of bekijk via de stookwijzer of het verstandig is om vandaag te stoken.

Houtkachel, open haard of pelletkachel: wat is de beste keuze?

stookadvies

De eerste stap naar verantwoord stoken begint bij de keuze van jouw verwarmingstoestel. Een houtkachel en open haard zijn gezellig, maar zorgen voor veel rook en fijnstof. Een pelletkachel is een milieuvriendelijk alternatief. Pellets zijn samengeperste houtkorrels die minder fijnstof uitstoten en bovendien een hoog rendement hebben. Bij de verbranding van pellets komt er ook minder CO2 vrij dan bij een gewone houtkachel. Een pelletkachel is dus een duurzame keuze!

Hoe kan je verantwoord stoken met een pelletkachel volgens het stookadvies?

Een pelletkachel is een duurzaam alternatief, maar ook hier moet je rekening houden met enkele belangrijke tips. Allereerst is het belangrijk om enkel pellets van goede kwaliteit te gebruiken. Goedkopere pellets kunnen zorgen voor meer rook en fijnstof. Ook het onderhoud van je pelletkachel is cruciaal. Maak regelmatig de kachel en de schoorsteen schoon en laat jaarlijks een onderhoud uitvoeren. Zo vermijd je gevaarlijke situaties zoals schoorsteenbranden. Ten slotte is het belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. Zet je pelletkachel niet te warm, maar zorg voor een constante temperatuur in huis. Zo vermijd je dat je kachel op volle toeren draait en onnodig veel fijnstof uitstoot.

Het stookadvies van de Vlaamse overheid: wat houdt het in?

Naast de juiste keuze van jouw verwarmingstoestel en het correcte gebruik ervan, heeft de Vlaamse overheid ook een stookadvies opgesteld. Dit advies geldt voor alle types van verwarmingstoestellen, dus ook voor hout- en pelletkachels. Het stookadvies is voornamelijk gericht op het verminderen van de uitstoot van fijnstof. De belangrijkste tips zijn:

ls je deze tips van het stookadvies in acht neemt, kun je zorgeloos genieten van de warmte en gezelligheid van je kachel, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu.

Tot slot

Het stookadvies van de Vlaamse overheid is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoewel het misschien even wennen is om je stookgedrag aan te passen, zijn de maatregelen die de overheid voorstelt niet onoverkomelijk en kunnen ze zelfs bijdragen aan een gezelligere en duurzamere leefomgeving. Door te kiezen voor duurzame brandstoffen, een efficiënte kachel en een goed onderhouden schoorsteen kun je zorgeloos genieten van de warmte en gezelligheid van je kachel, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu en je gezondheid. Zo kun je met een gerust hart de winter doorkomen, wetende dat je bijdraagt aan een betere wereld!

Wil je meer weten over de voordelen van een pelletkachel? Of heb je vragen over hoe veel vermogen je nodig hebt om jouw ruimte te verwarmen? Neem dan contact met ons op.

10+ jaar in het vak
1350+ kachels geplaatst
200+ kachels op stock
9.2/10 beoordeeld